Spor

Légende ci-dessous
Spor

ENDURANS ETKİNLİKLERİ

01_histoire_sport_epreuvesenduranceLinas-Montlhéry hız halkasındaki Rosalie araçlarının belirlediği dayanıklılık kayıtları, yağlayıcı üreticisi Huiles Yacco tarafından organize edildi. Sekiz adet araç, ekim 1931 ile Temmuz 1935 arasında piste çıktı ve 358 uluslararası kayıttan ve 192 dünya rekoru talep etti.
Tek koltuk değneklerine dönüştürülen araçlar, Petite Rosalie (dört silindirli motorla donatılmış 8CV), Rosalie VII (7CV Çekiş Avantı) ve Rosalie IX, 11CV hariç altı silindirli bir motora sahip tüm C6 veya 15CV modellerdi. Mart ve Mayıs 1936 arasında 100.000 km dayanıklılık olayını tamamlayan çekiş Avant Légère.
Diğer iki Citroën aracı daha sonra hız halkasında piste çıktı: Spéciale Citroën, 1937’de ticari araçlarla kullanılan yeni dizel motor ve 1953’te 2CVA temelli Barbot Spéciale ile donatılmış.

RALLIES

02_histoire_sport_rallyes_captureCitroën, resmi olmayan ilk hidroelektrik süspansiyonunu büyük başarıyla kullanarak DS ile resmi ilk kez başladı. DS’yi 1970’lerin sonunda Paris-Dakar mitinginde kendisine bir isim yapan SM ve ardından CX izledi. 1990-1997 yılları arasında Citroën, ZX Rallye Raid ile beş Üreticinin unvanını talep ederek, Cross-Country Rallying için Dünya Kupası’na üstün geldi.
Yeni meydan okumalar arayan Citroën, 1998’de Xsara Kit otomobiliyle konvansiyonel mitinge yöneldi ve bu alanda ilk dünya şampiyonasını aldı.
2001’de Citroën, Sébastien Loeb ile üst sıraya çıkmayı amaçlayan WRC Dünya Ralli Şampiyonası’na yerlerini seçti. 2009’da Citroën, 2006 yılında bir kesintiye rağmen toplam beş Üreticinin unvanına sahip oldu.

WRC

03_histoire_sport_wrc_captureCitroën, Fransız Şampiyonasında yaşam boyu testlerin yapıldığı bir sezonun ardından 2001 yılında WRC ilk yarışmasını yaptı. Sezonun sonuna doğru umut verici bir genç pilot San Remo Rallisinde ilk kez yerini aldı. Rahat ve tamamen rahatlatılmış olan Sébastien Loeb podyumda ikinci sırada yer aldı.
Tarih harekete geçti ve hiçbir şey onu durduramadı. Ayrılmayan ortaklar olan Citroën ve Loeb / Elena üst sıralara çıktılar. 2003 yılında Citroën, dünya çapındaki taçlarının ilkini talep etti. Ertesi yıl, Sébastien Loeb ve Daniel Elena, ard arda dokuz seri birincilik kazandı. O zamandan beri, C4 WRC ve DS3 WRC, Xsara WRC’yi aynı başarıyla değiştirdi.